header

Mi az energetikai tanúsítvány?

Miért szükséges az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványok célja a széndioxid kibocsátás csökkentése. A jelenlegi szabványokban, kormány rendeletekben előírt szigetelés vastagságok olyannyira lecsökkentik egy épület energia felhasználását, széndioxid kibocsátását, hogy ezáltal már jelentősen hozzá tud/tudunk járulni a környezetvédelemhez. A globális felmelegedést hosszútávon 1.5-2.0 °C alatt lehet tartani, az ajánlott hőszigetelésekkel, berendezésekkel.

 

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai minőségtanúsítvány (ET) olyan igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) a külön jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. Hasonló a háztartási berendezéseknél, gumiabroncsoknál is használt energetikai besoroláshoz.
"Minél tudatosabb és szakszerűbb a tervezés és az üzemeltetés, annál kevésbé van szükségünk véges energiaforrások igénybevételére.
Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az európai országok energiafogyasztásának 45-50%-a az épületek létesítésére és üzemeltetésére fordítódik, vagyis az energiafelhasználás és a fenntartható fejlődés szempontjából ez a legkritikusabb és legfontosabb szektor" - idézet a Epületenergetika segédlet c. könyvből (2009, PTE Pollack Mihály Műszaki Kar).


A vizsgált épület(rész) összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékában kifejezett értéke alapján az épületrész minőségi osztályának betűjele és szöveges jellemzése az alábbiak szerinti:


        AA++   <40%          Minimális energiaigényű

        AA+    40-60%        Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

        AA      61-80%        Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb    

        BB      81-100%      Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

        CC      101-130%    Követelménynek megfelelő

        DD     131-160%    Korszerűt megközelítő

        EE      161-200%    Átlagosnál jobb

        FF      201-250%     Átlagos

        GG     251-310%    Átlagost megközelítő

        HH     311-400%    Gyenge

        II        401-500%    Rossz

        JJ       >500%          Kiemelkedően rossz

 

A köznyelvben az energia tanúsítványt "lakás zöldkártya", "épület zöldkártya" vagy energetikai zöldkártya" néven is ismerik. 

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk